De meest gangbare vragen met betrekking tot natuurverf worden hieronder beantwoord. Mocht u onverhoopt een vraag hebben die hier niet wordt behandeld, neemt u dan gerust contact op met HDP, ons telefoonnummer is 072‑5127522, of stel uw vraag middels het contactformulier.

 • 1

  Is natuurverf duurder dan synthetische verf?

  Nee, natuurverf is niet duurder dan de "gewone verf". Wanneer je het vergelijkt met de professionele verf is het zelfs goedkoper maar net zo duurzaam.

 • 2

  Waarom natuurverf?

  Natuurverf is beter voor het milieu. Lijnolie is de basis voor deze verven. Dit begint met het planten van vlas waarvan het zaad gebruikt wordt om lijnolie te maken. Dit is het bindmiddel voor de natuurverven. Het gaat rechtstreeks van het land naar de fabriek, de natuurverven bestaan uit herwinbare grondstoffen.

 • 3

  Hoe is de hechting van natuurverf?

  De hechting van natuurverven is door de fijne moleculen beter dan bij synthetische verven.

 • 4

  Kan natuurverf over synthetische verf aangebracht worden?

  Het is geen probleem om natuurverven over synthetische verven aan te brengen zolang de ondergrond maar stabiel is. Echter bij acrylverven kan het alleen wanneer er geen dikke laag op zit.

 • 5

  Is natuurverf even goed als synthetische verf?

  Natuurverf is inmiddels van gelijke of betere kwaliteit in vergelijking tot de gewone synthetische verven. Voor de meeste toepassingen zijn natuurlijke alternatieven voorhanden.

 • 6

  Waarin verschilt natuurverf met synthetische verven?

  Natuurverf is met de meeste zorg gemaakt van natuurlijke en zoveel mogelijk herwinbare producten zoals lijnolie, bijenwas, krijt, cellulose, natuurlijke aarde- en mineraalpigmenten etc . Deze verf is volledig biologisch afbreekbaar en past daarom in de ecologische kringloop. Synthetische verf wordt gemaakt van bewerkte aardolie waardoor een synthetisch, onnatuurlijk eindproduct ontstaat. Deze verf is niet biologisch afbreekbaar, zorgt voor een afvalprobleem en is belastend voor onze gezondheid. Met of zonder oplosmiddelen, maakt in de praktijk weinig verschil. Ook verf zonder oplosmiddelen (watergedragen verf) dampt vaak veel giftige stoffen uit.

 • 7

  Welk merk verkoopt 100% natuurlijke natuurverf?

  Alle verven van het merk Auro zijn 100% natuurlijk. Auro is open over de grondstoffen die in de verf verwerkt zijn. De grondstoffen worden op biologisch-dynamische wijze verbouwd en zo dicht mogelijk bij de fabriek. Daarnaast werkt Auro op antroposofische basis.

 • 8

  Zijn alle kleuren te verkrijgen?

  Bij het merk Aquamarijn is dat mogelijk, Bij Auro en Uula is het beperkt.

 • 9

  Hoelang is de droogtijd bij natuurverven?

  Dit heeft onder andere te maken met de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Onder goede omstandigheden is de natuurverf overschilderbaar vanaf circa 48 uur.